Guttene


(Guttene, av Jessica Schiefauer, oversatt fra svensk av Line Almhjell, Gyldendal forlag 2017, 191 sider, leseeksemplar fra forlaget, spesielt takk til mamma som skrev mens jeg dikterte)

Jessica Schiefauers ungdomsroman "Guttene" utkom på norsk denne våren. Det er en spesiell, unik og interessant utgivelse, som har blitt belønnet med Augustprisen, Sveriges mest prestisjefylte litteraturpris. Juryen beskrev "Guttene" som: "En idéroman som forsøker å oppløse språkets, vekstens og virkelighetens grenser. Om kroppen som slagmark og maskulinitet som dop". Og det er i stor grad akkurat dette "Guttene" handler om. Vi møter de fjorten år gamle jentene Momo, Bella og Kim, som holder seg mest for seg selv. På skolen må de leve med at guttene trakasserer dem, uten at noen bryter inn, publikum lar dem bare "holde på". Men en dag planter Bella en mystisk blomst i drivhuset sitt, en unik blomst hvis nektar forvandler de tre jentene til jevnaldrende gutter. I guttekropper løper de ut i natten, og får oppleve verden på en ny måte -- de er frie fra trakassering og kommentarer. Kim lever på denne friheten, og som gutt forelsker hun seg i Tony. Hun blir i midlertidig stilt ovenfor vanskelige spørsmål når hun finner ut at Tony ikke ville respektert henne som jente. 

Etter at jeg leste ferdig "Guttene", søkte jeg opp boken på Goodreads, for å se hva andre mente om den. Det er noe jeg sjeldent gjør før jeg har skrevet om boken, da det er morsommere å lese andres meninger når man først har fordøyet inntrykkene på egenhånd. Omtalene på Goodreads bekreftet i midlertid mistankene mine: Dette er en bok man enten elsker og hater. Ikke siden jeg leste om "A Catcher in the Rye" har jeg lest så miksede og vidt forskjellige omtaler. Flertallet var riktig nok enig om én ting: Schiefauers roman er i høyeste grad unik, ulikt noe annet man har lest tidligere. Schiefauer skildrer en verden hvor maktfordelingen mellom kjønnene er svært ulik, og især tenåringsjenter presses ned av det motsatte kjønn: Tenåringsguttene vi møter i "Guttene" respekterer ikke jentene, noe som fører til brutale skildringer av klåing og redselsfulle blikk. I tenåringsguttenes øyne, er de tre jentene gjenstander for bruk og kast, uten rett til å bestemme over egen kropp. Dette er noe Kim, fortelleren, gradvis blir smertelig klar over, og hun er lei: Lei av å ikke bestemme selv. Da hun får innta rollen som gutt opplever hun en frihet uten like. Hun livnærer seg på maskuliniteten, men først og fremst på friheten det fører med seg. Som Gutt kastes hun lenger og lenger inn i et korrupt ungdomsmiljø, med "røverkongen" Tony på tronen, men føler samtidig at hun aldri har vært friere. 


Kims behov for å komme seg vekk, er naturlig. Hun opplever at friheten i leken hun opplevde og eide som barn, har blitt stjålet jo lenger inn i puberteten hun kommer -- og hun lengter vekk. Hun forelsker seg snart i Tony, men opplever avvisning da hun møter ham i jentekroppen sin. Tony vil ikke ha henne. Schiefauer utforsker seksualitet og kjønn: Tony vil kun ha Kim i guttekroppen, men sliter samtidig med å akseptere dette. 

Schiefauer skriver vakkert, fengslende og mystisk om kjønn, identitet, seksualitet og makt. Språket flyter lett, og krøller seg sammen med magisk realisme. "Guttene" kan ikke beskrives som fantasy, skjønt handlingen drives frem av magiske og uforklarlige elementer. Boken er handlingsmettet, og jeg måtte tidvis lese visse avsnitt flere ganger for å forstå hva som skjedde. I større grad enn boken lener seg på karakterene, lener den seg på språket. Schiefauer evner å fange stemningen, fortvilede følelser og en sult etter frihet og maskulinitet. Samtidig visker hun gradvis ut skillene mellom kjønnene, og leseren blir nødt til å revurdere hva det vil si å være jente. Det gjør "Guttene" til en interessant, brutal, modig og i høyeste grad fascinerende utgivelse. Og dét er grunnen til at jeg følte et behov for å lese andres omtaler på goodreads: Boken er så unik, så annerledes, og det skjer så mye, at man har et behov for å snakke om den, for å dele tankene sine. Det må derfor være den ideelle boken for diskusjonsoppgaver.

Kommentarer

Populære innlegg